Περδικιώτικο Καρναβάλι!

Το Περδικιώτικο Καρναβάλι είναι από τα πιο παλιά και πιο γνωστά καρναβάλια της περιοχής μας.
Γεννήθηκε από την ανάγκη των κατοίκων του χωριού για διασκέδαση και έχει ιστορία που μετράει περίπου μισό αιώνα.
Ξεκίνησε το 1963 με πρωτεργάτες τους: Λαχανίδη Δημήτριο, Μακρή Αντώνη, Μέλλο Βασίλειο και Πάκο Μιχαήλ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν τότε σ’ ένα καφενείο του χωριού, στο σημείο όπου σήμερα στεγάζεται το Αμφιθέατρο Πέρδικας και αποφάσισαν να ανάψουν μια μικρή φωτιά και να κάνουν καρναβάλι.
Η ιδέα αυτή, με υποστηρικτές τους κατοίκους του χωριού, διαδόθηκε και αγκαλιάστηκε με θέρμη από την ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα το καρναβάλι της Πέρδικας να πάρει σάρκα και ψυχή.
Τότε εμφανίστηκε και το πρώτο καρναβαλικό άρμα με οδηγό τον Λαχανίδη Δημήτριο (Δήμο), ο οποίος φορώντας πάντα το ειδικό του καπέλο, που είχε δύο μεγάλα κέρατα, σήμα κατατεθέν του αρχηγού καρνάβαλου, κουβαλούσε με το τρακτέρ του ξύλα από κορμούς ελιάς για το κάψιμο του καρνάβαλου.

Το 1974 με τη δυναμική παρουσία των: Βέρμπη Ιωάννη, Λαχανίδη Παναγιώτη, Μώκο Ελευθέριο, Σιώζιο Βασίλη, Κώστα Μήτσο, Κουράτορα Κωνσταντίνο, Μώκο Δημήτριο, Ζωγράφο Γιώργο, Φασούλα Νικόλα και μιας μεγάλης ομάδας γυναικών, το Περδικιώτικο καρναβάλι ενισχύεται ακόμη περισσότερο.
Το καρναβάλι στηρίζεται από την αυτόβουλη εθελοντική δράση των γυναικών, που ράβουν στολές με προσωπικά τους έξοδα για όλα τα γκρουπ, αρχικά στα σπίτια τους και μετά στο Πνευματικό Κέντρο. Οι γυναίκες, που πρωτοστάτησαν και πίστεψαν στην ιδέα του Περδικιώτικου καρναβαλιού, ήταν οι: Καλυβιώτη Χάιφα, Βέρμπη Ελισάβετ, Μώκου Γιώτα, Μώκου Ευαγγελία, Σιώζιου Μαρίκα, Κουράτορα Γεωργία, Μώκου Βούλα, Ζωγράφου Χαριτωμένη, Σπυρίδου Πετρούλα, Λαχανίδου Σοφία, Σιώζιου Σύνη και πολλές άλλες.(Πηγή Πληροφοριών: Πολιτιστικός Σύλλογος Πέρδικας, Προσωπικό Αρχείο Τάκη Μώκου.)

Παιδικό Καρναβάλι!

Παιδικό Περδικιώτικο Καρναβάλι!

Το παιδικό καρναβάλι γίνετε στην Πέρδικα την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων παιδιών από την Πέρδικα αλλά και από τα γύρω χωριά!
Δημιουργικά παιχνίδια, κυνήγι του θησαυρού, αποκριάτικο μακιγιάζ, σπιτικά γλυκά και κεράσματα, χορός και στο τέλος το κάψιμο του Καρνάβαλου και όλα αυτά στην πλατεία του χωριού μακρυά από κίνηση και αυτοκίνητα.
Ελάτε με τα παιδιά σας στο παιδικό καρναβάλι της Πέρδικας και διασκεδάστε με την ψυχή σας!

Παιδικό Περδικιώτικο Καρναβάλι το κάψιμο του Καρνάβαλου!

Το Μεγάλο Καρναβάλι!

Περδικιώτικο Καρναβάλι το κάψιμο του Καρνάβαλου!

Από τα πρώτα χρόνια που το έναυσμα έδεινε ο Δήμος Λαχανίδης φορώντας την περικεφαλαία του με κέρατα τράγου, σαν σύγχρονος Διόνυσος, μέχρι τώρα, το Περδικιώτικο Καρναβάλι συνεχίζει να σκορπάει το κέφι χαρίζοντας αξέχαστες στιγμές διασκέδασης σε μικρούς και μεγάλους!
Ομάδες καρναβαλιστών, άρματα, κέφι, χορός, φαντασία, δημιουργούν μια εκρηκτική-πανηγυρική ατμόσφαιρα!
Οι εορτασμοί αρχίζουν από την πρώτη Κυριακή των Αποκριών με παιδικό καρναβάλι, κυνήγι του θησαυρού, αποκριάκο μακιγιάζ, κλόουν και κάψιμο του Καρνάβαλου!
Ακολουθεί την επόμενη Κυριακή η μεγάλη Αποκριά με την παρέλαση των αρμάτων και τρελό ξεφάντωμα στην πλατεία της Πέρδικας!
Οι εορτασμοί ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα με το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού στο Καραβοστάσι όπου προσφέρονται ζεστή φασολάδα, λαγάνα και ταραμάς!
Ελάτε τις απόκριες στην Πέρδικα να γλεντήσετε μαζί μας και ξεφύγετε από τα συνηθισμένα!

Περδικιώτικο Καρναβάλι Φαντασία και Δημιουργία!
Περδικιώτικο Καρναβάλι Κέφι και Χορός
Περδικιώτικο Καρναβάλι Καλά να περάσετε!
Go to the top of the page